Délvidéki földikutya

Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis


Délvidéki földikutya (Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis)

Rendkívül érdekes és nagyon ritka állat, eszmei értéke hét számjegyű. Harcias viselkedését annak tudjuk be, hogy nem tud gyorsan leásni és eltűnni a föld alatt, és mivel ellenségét nem látja, megpróbálja elriasztani azt.

Videó Adatai
  • Készítette: Bakó-Hegedüs Kinga és Dr. Bakó Gábor
  • Közreműködő: Dr. Németh Attila
  • Rögzítés dátuma: 2025. okt. 15.
  • Helyszín: Monorierdő
  • Kulcsszavak: faj, ismertető, elterjedés, leírás, délvidéki, földikutya, táplálék, életmód

Részletes fajismertető

A nyugati földikutya fajcsoporthoz tartozik, és bár életmódja hasonló, a kromoszómaszáma eltér, genetikailag izolált biológiai faj. Az 1970-es években fedezték fel szerb kutatók az újvidéki populációból származó példányok kromoszómavizsgálatával. Súlyosan veszélyeztetett faj, jelenleg mindössze nagyjából 800 egyed létezik.

A Duna jobb partján a Tarcal-hegységben és a Duna–Tisza köze területén fordul elő. Albertirsán az élőhelyét beépítik, a házak között él; ez a faj korábban ismert legészakibb előfordulási helye, de most a Monorierdő közelében található Bogárzó rétre próbálják visszatelepíteni. Baján 2013-ban fedezték fel, miután előkerült egy régi, földikutyát ábrázoló fénykép és a város határában felkutatták az egykori katonai lőtér homoki gyeppel borított területén fennmaradt állományt (2016-ban 320-ra becsülték az itteni egyedszámot). Töredékpopulációkban 100–150 példány él még Kelebia, Ásotthalom térségében, valamint az Újvidéken, a Tarcal-hegység északkeleti, hegylábi területein (100-nál kevesebb példány). A Kárpát-medencében 4 faj honos: az erdélyi földikutya, a magyar földikutya, a délvidéki földikutya és a szerémségi földikutya.

A 15–24 cm hosszúságú rágcsáló 25–35 dkg-t nyom összesen. Növényevőként gyökereken, gumókon, hagymákon él.

A felszín alatt kiépített járatrendszerben éli le életét. Csak a belvíz, az emelkedő talajvíz, a pillanatnyi elárasztás, illetve az aszálykor megkeményedő, túrásra alkalmatlanná váló talaj kényszeríti felszínre, egyébként magától nem jön fel. Megfigyelték még, hogy a fészekkamra bélelésére a felszínen is gyűjthet száraz füvet, de leginkább ezt is a gyökereknél fogva húzza le. Számára minden felszínen töltött pillanat életveszélyes a ragadozók miatt.

Nincsen farka, és nincsenek erőteljes ásólábai, mint a vakondnak, így a föld alatti járatait inkább a fejével túrja, a földet mellső lábaival sodorja hátra. Mivel nem a lábaival ás, a 6–9 cm átmérőjű járatai nem oválisak, hanem kerek keresztmetszetűek, és egyenes túrásláncok figyelhetők meg. Alagútrendszerében a járatokból élelemraktárak, fészkek és üledékgödrök nyílnak. Az állandó járatok fala kemény, mert a felesleges földet az orrával a falakba döngöli. Az oldalában gyakran látható az orrának lenyomata.

Szeme gombostűfejnyi, csökevényes és vékony bőr fedi, éppen csak arra alkalmas, hogy érzékelje a fényt, ha a felszínre tör. Bioritmusa ennek ellenére is a nappalok és éjszakák váltakozásához igazodik. Az alagút tovább túrásánál időnként megtorpan, és fejét a járat tetejéhez ütögeti. A visszaverődő rezgéshullámokból érzékeli, ha akadály, kövek, vagy élelemgyanús tárgyak vannak a földben. A kopogtatással nemcsak tájékozódik, de kommunikál is a közeli egyedekkel.

Januártól márciusig tart a párzási időszak. A vemhesség kb. 28 nap; a nőstények rendszerint évente egyszer ellenek. Többnyire április közepéig megszületik az 1-6 (leggyakrabban 2 vagy 4) kölyök. Önállóvá válásukkor az anyaállat leválasztja a járatrendszer egy kis részét, ahonnan kiindulva elkezdhetik építeni saját járataikat. Ha a talaj keménysége miatt éppen akkor erre nincs lehetőség, akkor a fiatal állatok a felszínen vándorolva keresnek új élőhelyet. Magányosan élnek, ha két példány a föld alatt összeverekszik, a vesztes a felszínre menekül.

Felhasznált irodalom

Németh Attila, Krnács György, Tamás Ádám, Vajda Zoltán (2015): A délvidéki földikutya (Nannospalax montanosyrmiensis) magyarországi állományainak alapállapot felmérése, tanulmány

Németh Attila, Csorba Gábor. Földikutyák. Fővárosi Állat- és Növénykert (2015). ISBN 978-615-5392-10-8

Németh A., Csorba, G. 2013: Last chance of a European rodent: the fate of the Vojvodina blind mole rat. – IUCN South-Eastern European e-Bulletin 33: 10.

Moldován Orsolya, Balogh Szabolcs, Bakó Gábor, Molnár Zsolt, Szabó, Gyula, Molnár András, Németh, Attila (2025): Estimating population abundance and monitoring population trends of endangered, elusive subterranean mammals (Rodentia: Spalacinae: Nannospalax) using HRAMN methodology. GLOBAL ECOLOGY AND CONSERVATION 57 pp. 1-11. Paper: e03393, 11 p.